PARASPORT

Sukces sportowy wymaga niezwykłej determinacji, siły charakteru, ciężkiej pracy nie tylko na treningach, ale także w życiu codziennym. Złote medale mistrzowskie i olimpijskie to ukoronowanie wielu lat wysiłku, przekraczania swoich barier, przesuwania granic. Za to podziwiamy mistrzów, kibicujemy im i cieszymy się z ich osiągnięć. Są jednak sportowcy, którzy muszą pokonać znacznie więcej przeszkód, zanim sięgną po upragnione trofeum. Niepełnosprawni zawodnicy odnoszą sukcesy w każdej dyscyplinie. Przywożą medale ze wszystkich mistrzostw Europy, świata i olimpiad. Ich półki uginają się pod ciężarem pucharów zdobytych podczas najbardziej prestiżowych imprez. Ich upór, głód sukcesu i wola walki w niczym nie różnią się od tych, którymi kierują się pełnosprawni sportowcy. Pracują na swoje medale niezwykle ciężko. Ten wysiłek pozwala im ustanawiać nowe rekordy i wyznaczać nowe standardy. Mimo tego, nie zawsze spotykają się z zainteresowaniem mediów, a kibice rzadko dowiadują się o ich dokonaniach. Dlatego właśnie powstała Fundacja „Sport Jest Jeden”. Naszym celem jest pomóc sportowcom niepełnosprawnym w usuwaniu barier i pokonywaniu przeszkód na drodze do wymarzonego trofeum. Chcemy wspierać przygotowania do zawodów, organizować wyjazdy i obozy sportowe oraz pomagać w wyrównywaniu szans. Czasami wystarczy informacja o tym, jak zacząć. Czasami potrzebny jest profesjonalny sprzęt sportowy. Nie zapominamy też o tych, którzy jeszcze nie odkryli w sobie pasji sportowej. Organizujemy akcje i zawody, które pomogą zachęcić do uprawiania sportu i odnoszenia na tym polu sukcesów. Pragniemy, by ich sukcesy były odnoszone w blasku fleszy, tak by zyskiwały podziw, na jaki zasługują, bo sport jest jeden.

Moja historia sportowa

Podwójny złoty medalista paraolimpijski z Londynu, złoty medalista paraolimpiady w Rio, trzykrotny mistrz świata, dwukrotny zdobywca Pucharu Świata (2012-2013), dwukrotny zdobywca Pucharu Europy (2013-2014). Zawsze lubiłem sport. Nie traciłem żadnej okazji, by spróbować swoich sił w kolejnych dyscyplinach. Uprawiałem narciarstwo i kolarstwo, ale swoją sportową przyszłość wiązałem z żużlem. Jako junior zdobyłem dwa złote medale w drużynowych mistrzostwach Polski, w 2005 r. zostałem wybrany Sportowcem i Trenerem Roku w Krośnie. Niestety w 2006 roku w trakcie meczu żużlowego uległem wypadkowi, podczas którego utraciłem władzę w nogach.

To jednak nie był koniec moich sukcesów sportowych, a dopiero ich początek. W ciągu kilku lat od wypadku stałem się nieskromnie napiszę dominatorem światowego kolarstwa ręcznego. Według rankingu UCI jestem najlepszym zawodnikiem na świecie w swojej kategorii. Zdobywam medale, poprawiam rekordy na trasach maratonów, wysoko zawieszam poprzeczkę rywalom. Przeszedłem długą i trudną drogę.  Dobrze zna problemy niepełnosprawnych sportowców, bo sam nim jestem.

Historia sportowa Rafała Mikołajczyka

Prezes i założyciel ” Fundacji Moc Pomocy” od 17 lat poruszający się na wózku po wypadku, któremu uległ w 2004 r. doznając urazu rdzenia kręgowego. Rafał to współzałożyciel pierwszej na Dolnym Śląsku drużyny rugby na wózkach, reprezentant kraju w parakolarstwie w latach 2014-2021, zdobywca Pucharu Świata UCI w parakolarstwie szosowym. Na swoim koncie ma ponadto kilka sukcesów międzynarodowych, w tym: w 2015 roku zwycięzca Pucharu Europy w Austrii, w tym samym roku, zdobywca brązowego medalu na Pucharze  Świata w Szwajcarii. Rok później został zwycięzcą Mallorca Handbike Tour, Pucharu Świata w Hiszpanii oraz  wspomnianym liderem UCI, Międzynarodowej Unii Kolarskiej. W bieżącym roku został Wicemistrzem Europy i brązowym medalistą. Rafał to 6 zawodnik na Mistrzostwach Świata w starcie wspólnym. Rafał Mikołajczyk jest również Mistrzem Polski w latach 2014-2020, w indywidualnej jeździe na czas.

To jest miejsce na Twoją historię

Zgłoś się do nas

Wyrażenie poniższych zgód jest wymagane w celu przedstawienia możliwości wsparcia